Rio Grandomanie

 

Ce vrea să spună Claudiu Tărziu? E posibil ca el însuși să nu înțeleagă unde pot duce declarațiile pe care le-a lansat?

Propunerea e să ”re-întegim România în granițele ei firești”. Adică să luăm înapoi Basarabia, Bucovina de Nord, Transcarpatia și, în genere, ”tot ce a fost și este al națiunii române”.

Înainte să ne lățim geografic și înmulțim demografic, ar trebui să ne punem cîteva întrebări. Didactic.

Basarabia, Bucovina de Nord, Transcarpatia? De ce să le luăm? Ca se ne simțim bine? Flori, poeme, îmbrățișări. Și pe urmă? Ce facem cu ele? Le vizităm, le închiriem, le pacificăm, le croim un proiect de țară?  Adevărul cu bună știință ignorat e că aceste teritorii nu mai sînt etnic românești sau au devenit prea străine. Românii sînt minoritari sau trăiesc alături de minorități importante, sprijinite de state importante. Sîntem pregătiți să importăm o colecție de minorități ostile?

E deasemenea de aflat: cine să le ia? Noi? O țară ologită de risipirea prin Europa a 3-4 milioane de oameni în puterea vîrstei? Și cum să le luăm? Îi cotropim în pauza de prînz sau profităm de carambolul NATO și, la înghesuială, ne instalăm vestita administrație?

Dacă am fi o mare putere sau măcar o cantitate medie, toate aceste probleme n-ar exista. Sîntem? În raport cu Ucraina și Rusia, nu sîntem. Sîntem doar în raport cu Ungaria iar asta e de ajuns să țină Transilvania în România. Esența realțiilor internaționale și natura frontierelor sînt date de echilibrul sau dezechilibrul de putere. Nu de nostalgie și de lirism patriotic.

Naționalismul din propunerile re-întregirii e nul, ca o romanță pusă Prim Ministru. Și apropos: de ce ne-am  complica sîngeros în Est, cînd putem descăleca lin în Vest. Texasul a devenit disponibil. Administrația Biden îl cedează bucuros și fără luptă. Batalioane române treceți Rio Grande!

Naționalismul nu e lipsit de dreptul de a fi rațional. Asta înseamnă să ai grijă de ai tăi, nu să îi inivți la o catastrofă istorică. Naționalismul e, deasemenea, dator să fie negativ-pragmatic. Asta înseamnă să nu te lași dus și introdus în jocuri controlate de alții.

Reveriile naționaliste sînt plăcute în momentul vorbirii dar se întorc împotriva propriei nații, curînd după ce discursul a fost aplaudat și televizat. 

Iar asta e anti-național. Sau pseudo-imperial. Oricum, un fel de a chibița detunător fără nici o carte în mînă. Rio-Grandomanie.

Comments

Popular posts from this blog

Rusia va cîștiga războiul pe care îl va pierde împreună cu Occidentul

Sfîrșitul Europei - sub Baltica

Nimic+