Nu vă fie frică, democrația pică!

 2024 a fost un an bun. Poate cel mai bun după 1989. La fel ca 1989, 2024 a adus, tot către sfîrșit, o clarificare. Dacă în 1989 am aflat că democrația e bună, în 2024 am aflat că democrația nu e bună. Verdictul e clar și întemeiat pentru că vine de la cei ce știu. De la lumea bună, civică și educată, cel mai influent grup în societatea românească. Asta ar fi de ajuns pentru a închide discuția. Dar nu. Argumentele celor ce spun că democrația nu e bună sînt convingătoare și merită reținute, pentru încercările și vremurile ce vin.

Primul și cel mai puternic argument invocat de lumea civică și educată spune că democrația e un sistem extrem de riscant. Așa cum s-a văzut, votul nu poate fi lăsat pe mîna gloatei pentru că poate duce la victoria unui candidat periculos: fie Adolf Hitler, fie Călin Georgescu. Prin urmare, așa cum susține lumea civică, democrația nu e o soluție sigură și trebuie oprită sau limitată.

De ce a votat plebea așa cum a votat? Există trei și numai trei răspunsuri posibile: fie pentru că e proastă, fie pentru că a înnebunit, fie pentru că a fost cumpărată de ruși. Absolut de acord! E cum nu se poate mai clar că gloata a votat pentru că e proastă, nebună sau coruptă și în nici un caz pentru că e nemulțumită de toți cei pe care nu i-a votat. De ce e așa de clar? Pentru că lumea bună e infailibilă și incoruptibilă. Ea n-a greșit, nu greșește și va greși vreodată. De unde știm asta? De la lumea bună. Și, cum ea e infailibilă și incoruptibilă, e clar așa sună adevărul.

Așadar, a continua să lași democrația să decidă în România e o nechibzuință vecină cu delictul. Prostia, nebunia și rusofilia pot ajunge la putere folosind democrația. Civicii și educații au dreptate: mai bine fără!

Restul aici 

Comments

Popular posts from this blog

Sfîrșitul Europei - sub Baltica

Cărți de jucat și cărți de citit